Het diepste verlangen van ieder mens is om werkelijk en altijd zichzelf te kunnen zijn; om vanuit vrede en liefde ons leven te leiden, om werkelijk heel te zijn in en met ons ware zelf. Veelal voelen we ons niet bevredigd in dit verlangen. Voor een deel is de oorzaak hiervan te vinden in onze kindertijd. De waarlijke oorzaak schuilt echter in onze innerlijke houding naar het leven.
Ieder van ons heeft als kind te maken met behoeften die niet vervuld worden. Ondanks dat dit misschien niet de bedoeling is van onze ouders, veroorzaakt deze onvervuldheid pijn. Dit is voor ons kind te veel om te ervaren, of te heftig, waardoor de pijn wordt onderdrukt. Naarmate we opgroeien, wordt deze onderdrukking zogezegd een onderdeel van onze identiteit; na verloop van tijd weten we niet beter.
Door het ontkennen van onze werkelijke behoeften, ontstaan er schijnbehoeften. Deze schijnbehoeften projecteren we op anderen of de wereld om ons heen. We eisen dat de ander of onze omgeving ons voorziet in onze schijnbare, onechte behoeften, zoals goedkeuring en bewondering. Omdat er niet aan onze eisen wordt voldaan, vervallen we in wrok en boosheid; we beklagen ons over het leven en vervloeken de ander. Waarom wordt me maar niet gegeven wat ik wil? In plaats van de pijn toe te laten, grijpen we des te wanhopiger naar zowel bekende als nieuwe schijnbehoeften en plaatsen we die in het beperkte licht van onze projecties. We lijden omdat we leven in ontkenning en ons onbewust vastbijten in negatieve gevoels- en denkpatronen.
Het doorbreken van deze vicieuze cirkel begint bij het nemen van verantwoordelijkheid. Wanneer we vasthouden aan het beschuldigen van onze ouders en het leven om ons heen verantwoordelijk blijven stellen, beroven we onszelf van de wijze, liefdevolle kracht van onze vitale kern. Het is juist deze kracht die ons in staat stelt om negatieve geloofsovertuigingen te ontwrichten zodat we anders kunnen kiezen en handelen; zodat we ons af kunnen stemmen op ons natuurgetrouwe, spirituele kompas en vanuit positiviteit en liefde ons leven in kunnen richten.
Wat zijn mijn werkelijke behoeften? Hoe weerhoud ik mezelf ervan deze behoeften vervuld te krijgen? Wat is de pijn waar ik zo bang voor ben, en tegelijkertijd zo aan vasthoudt door het weg te stoppen? Oftewel: hoe ondermijn ik mezelf – mijn wáre zelf?
Dit zijn enkele van de vraagstukken waar we tijdens de Padwerk Intensive mee zullen werken. Onder begeleiding van meerdere helpers en assistenten word je uitgenodigd je lager zelf en je masker onder ogen te zien. Juist door de pijn van vroeger werkelijk onder ogen te zien, de pijn die in jouw leven zo’n groot beslag legt op je innerlijke vrijheid, zul je thuis kunnen komen in je ware zelf. In je ware zelf beschik je over alle wijsheid, liefde en kracht die je mogelijkerwijs nodig hebt om een bevredigend leven te leiden.